Een streepje voor

Maak kennis met VVR

Van Velsen Reflectielijnen

De seizoenen van een markeerjaar

2 juni 2021
Nieuws | Nieuws | Toonaangevend

Net als een kalenderjaar kent een markeerjaar verschillende seizoenen. Het markeerseizoen loopt ongeveer van maart tot november. In de overige maanden zit het grootste deel van onze wegmarkeerders in de winterstop.Wanneer het markeerseizoen precies begint en eindigt hangt heel erg af van het weer: we kunnen namelijk alleen maar markeren bij droog en relatief warm weer. De wegmarkeerders gaan dan gefaseerd in en uit de winterstop, om mogelijke klantaanvragen toch nog te behandelen als het weer het toelaat. Een klein deel wegmarkeerders blijft ook tijdens de wintermaanden in dienst. Zij kunnen het klein aantal opdrachten dat dan loopt oppakken en zorgen er verder voor dat het wagen- en machinepark grondig wordt nagekeken zodat alle materiaal en materieel klaar is voor het volgende seizoen.

Op het begin van het markeerseizoen is het weer vaak (nog) niet optimaal om te markeren: het kan vriezen, de ondergrond blijft lang vochtig, of het regent simpelweg. Die weken gebruiken we dan om te schouwen en onderhoudswerken in te plannen. Schouwen wil zeggen dat we een locatie bezoeken om de staat van de markeringen vast te stellen. We kijken dan samen met de verantwoordelijke alle markeringen na, zowel de figuraties als de belijning. Zijn er bepaalde zones of bepaalde markeringen niet zichtbaar genoeg meer? Dan plannen we een onderhoudsronde in waarbij we alleen de markeringen onder handen nemen die in slechtere staat zijn.

Dit schouwen plannen we dus meestal in op het begin van het markeerseizoen. Het voordeel van dit werk is dat we hierbij doorgaans niet afhankelijk zijn van andere partijen zoals wegenbouwers en we bijvoorbeeld geen rekening hoeven te houden met de droogtijd van nieuw asfalt. We regelen dit een-op-een met de opdrachtgever en kunnen daardoor snel de planning omgooien als de weersomstandigheden niet optimaal zijn op de voorziene dag. Soms is het trouwens wél mogelijk om op regenachtige dagen of met een natte ondergrond te werken. We beschikken over speciale straalbranders die de ondergrond lokaal droog kunnen branden, waardoor we een aantal haaientanden of enkele korte strepen toch kunnen aanbrengen.

Steden en gemeenten kunnen sinds vorig jaar gebruik maken van onze VVR-app om de wegbelijning in hun gemeente te schouwen. De weg van inspecteren, markeren tot factureren verloopt volledig digitaal.

 

Lees meer over onze app