Een streepje voor

Maak kennis met VVR

Van Velsen Reflectielijnen

Extra zichtbaarheid in Gelderland

6 oktober 2021
Nieuws | Nieuws | Veiligheid

De Provincie Gelderland pakt het zo mogelijk nóg grondiger aan. Op haar N-wegen brengen we namelijk een spettermarkering aan over een onderlaag van witte verf. Deze dunne, witte verflaag zorgt ervoor dat de lijn wel vol oogt, ondanks dat de spettermarkering maar voor zo'n 60% opgevuld is. Dit is met name interessant in lichte en heldere weersomstandigheden. Met een spettermarkering als bovenlaag zijn de eisen voor Type II-markering in ieder geval afgevinkt.In Provincie Gelderland komen we dus altijd met veel volk opdagen, want we brengen er zowel figuratie als belijning aan. Er is verfploeg die met een airless van Graco de onderlaag voor de belijning aanbrengt. Hiermee doen we zowel de as- als de kantlijnen, en die kunnen onderbroken of doorgetrokken zijn. Vervolgens rijdt de belijningsploeg met de H33-4 van Hofmann er overheen om op exact dezelfde locatie een laag spettermarkering aan te brengen.
 

Bij een doorgetrokken lijn gaat dit vanzelf, bij een onderbroken lijn gebruikt de machinist een afstandsbediening om de slof op het juiste moment te openen om zo product op het juiste moment te laten 'vallen’. Op de machines zitten computers die dat gelukkig allemaal precies regelen.


Alleen in het geval van hermarkeren, dat is het aanbrengen van een streep over een bestaande streep, zal de “balkman”, degene die naast de machines loopt met de afstandsbediening het start- en stopmoment bepalen omdat de afmetingen kunnen afwijken van hoe onze computers zijn ingesteld. Daarnaast komen er ook een of meerdere figuratieploegen mee die zorgdragen voor onder andere de voetgangersoversteekplaatsen (VOP's), blokken bij fietsoversteekplaatsen, haaientanden en cijfers die de maximumsnelheid aanduiden.


 

Zie ook: Spettermarkering